Prijzen bij bol.com


Het voeren van marktconforme of zelfs scherpe prijzen is een essentieel onderdeel van succesvol verkopen via bol.com. Met te hoog geprijsde artikelen schrikken we klanten af. In artikel 3.5 van onze gebruikersvoorwaarden lees je dat we onze klanten altijd goede prijzen willen bieden en prijsuitschieters (veel te hoge prijzen) willen vermijden.

Wat streven we na?

 • Gelijke prijzen: we verwachten dat er geen verschil is tussen jouw verkoopprijs bij bol.com en de prijs in je eventuele eigen webwinkel. We houden hierbij uiteraard rekening met de verzendkosten en tijdelijke promoties.
 • Relevante marktprijzen (RMP): we verwachten dat de prijzen die je voert niet te hoog zijn. Prijsuitschieters kunnen de prijsperceptie van bol.com en onze partners negatief beïnvloeden. Vandaar dat extreem hoge prijzen niet worden getoond op bol.com. Dit geldt voor ons eigen assortiment en het assortiment van onze partners.

Bepaling van een relevante marktprijs

Op basis van de verkoopprijzen van ‘relevante aanbieders’ bepalen we voor elk artikel een relevante marktprijs (RMP). Dit zijn de prijzen van aanbieders buiten bol.com. Omdat we alleen kijken naar relevante aanbieders, kan het aantal vergelijkbare aanbieders per artikel verschillen. Indien er een beperkt aantal aanbieders is baseren we de relevante marktprijs (ook) op de adviesprijzen van fabrikanten/ leveranciers.

 • Geen relevante aanbieders, maar wel een consumentenadviesprijs: dan is de relevante marktpijs de adviesprijs.
 • 1 relevante aanbieder en een consumentenadviesprijs: dan is de relevante marktprijs de hoogste van beide waardes.
 • 2-5 relevante aanbieders: dan is de relevante marktprijs de op een-na-laagste verkoopprijs gevoerd door deze aanbieders.
 • > 5 relevante aanbieders: dan is de relevante marktprijs de op twee-na-laagste verkoopprijs gevoerd door deze aanbieders.

Er wordt geen relevante marktprijs vastgesteld indien er ≤ 1 relevante aanbieders zijn en geen consumentenadviesprijs beschikbaar is.

Een rekenvoorbeeld:

Adviesprijs Aanbieder 1 Aanbieder 2 Aanbieder 3-6 RMP Te hoge prijs vanaf
Artikel A €35,- €25,- €30,- €30,- €36,-
Artikel B €35,- €25,- €30,- €34,- €34,- €40,80
Artikel C €35,- €42,-

Check je prijzen regelmatig

 • Gelijke prijzen: ga na of je bij bol.com dezelfde prijzen voert als op je eigen website en onderneem actie als dat niet zo is.
 • Relevante marktprijzen: controleer ook of jouw prijzen niet te hoog zijn. Door marktwerking kan de relevante marktprijs per dag verschillen. Ons advies is om je prijzen regelmatig te controleren en, indien nodig, aan te passen. Zowel prijsvergelijkingssites, als meldingen in het verkoopaccount of API kunnen je daarbij helpen.

Artikelen die te hoog geprijsd zijn, zullen niet meer worden getoond in de winkel.

Te hoge prijzen herkennen

 • In je verkoopaccount onder de tab ‘Mijn Aanbod’ kun je zien of jouw prijzen hoger zijn dan de relevante marktprijs. In dat geval zie je de melding ‘Boven relevante marktprijs’ bij het artikel staan. Je kunt ook de filtermogelijkheid gebruiken.
 • Indien je gebruik maakt van de API kun je te hoog geprijsde artikelen per offer of via de ‘Offerlijst’ herkennen aan de foutcode ‘PRICE_NOT_COMPETITIVE’ en de opmerking ‘Price too high’.Zodra je de prijs aanpast, verdwijnt de melding en staan je artikelen weer te koop aangeboden.

In de artikel 3.5 van onze gebruikersvoorwaarden lees je meer over de relevante marktprijs die we voor ieder artikel vaststellen. In de tabel laten we zien wanneer we artikelen niet tonen, bijvoorbeeld:

 • Een artikel met een prijs tussen de €0 en €15 kan niet hoger geprijsd zijn dan €3 boven de richtprijs.
 • Een artikel met een prijs tussen de €600 en €1.000 kan niet hoger geprijsd zijn dan €60 boven de richtprijs.

Logistiek via bol.com

Bij artikelen onder de €20 houden we rekening met de €1,99 verzendkosten die aan de consument worden berekend. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de bovenop de relevante marktprijs.

Verlaagde bemiddelingsbijdrage

Voor ruim 100.000 artikelen biedt bol.com een verlaagde bemiddelingsbijdrage aan. Als je assortiment aanbiedt in de deelnemende categorieën (Boeken, Entertainment m.u.v. Kantoorartikelen en Sieraden & Accessoires), profiteer je wellicht van een lagere bemiddelingsbijdrage. Door je verkoopprijs gelijk of lager dan het aangegeven prijspunt in te stellen, profiteer je automatisch van deze verlaging. In je verkoopaccount kun je ook een Excellijst downloaden met alle artikelen waar de verlaagde bemiddelingsbijdrage op geldt.

Wil jij ook meedoen? Volg dan – afhankelijk van de manier waarop je artikelen verwerkt – de stappen die onderaan dit bericht zijn uitgeschreven.

Veelgestelde vragen

Wat bedoelen jullie met een relevante marktprijs?

Wordt er in de relevante marktprijs rekening gehouden met aanbiedingen/ promoties of verzendkosten?

Hoe wordt uniek assortiment of een specifiek merk vergeleken?

Wanneer wijkt de verkoopprijs af van de relevante marktprijs?

Hoe vaak wijzigt de relevante marktprijs?

Ik volg de adviesprijs, hoe kan mijn artikel boven de relevante marktprijs liggen?

De inkoopprijs is hoger dan de prijs die bol.com voert. Hoe maak ik nog winst?

Ik verkoop artikelen in België. Hoe wordt de relevante marktprijs bepaalt?

Wanneer kom ik in aanmerking voor de verlaging van de bemiddelingsbijdrage?

Wat als ik mijn verkoopprijs niet verlaag?

Blijft de verlaging van de bemiddelingsbijdrage vast staan?

Worden mijn verkoopprijzen automatisch teruggezet bij afloop van een periode?

Hoe wordt de verlaging van de bemiddelingsbijdrage verrekend?

Wat heb ik als verkoper aan deze mogelijkheid? Ik ga toch minder marge maken hierdoor?

Zijn dit geen prijsafspraken, mag dit wel?

Geldt de verlaagde bemiddelingsbijdrage voor NL en BE?

Alsjeblieft: geen 9 encyclopedieën maar 1 digitaal platform!

Vind wat je zoekt in één muisklik. Ontdek het gemak van ons vernieuwde zakelijk platform.

Kies je onderwerp: