Prijsanalyse

Zo bepaal je de beste prijs voor jouw artikel


Via de Mijn aanbod-pagina in het verkoopaccount kun je de prijzen van jouw artikelen aanpassen. Maar wat is een goede prijs? Om dat te bepalen kun je de prijsanalyse raadplegen.

Op de Mijn aanbod-pagina zie je in het overzicht van jouw aanbod bij elk artikel de verkoopprijs staan. Ga je hier met je muis op staan, dan komt er een pennetje naast waar je op kunt klikken om direct je prijs aan te passen. In het veld dat verschijnt kun je ook kiezen voor ‘Geavanceerde prijsanalyse’ en daar vind je hulp voor het bepalen van de beste prijs voor jouw artikelen.

Zo doe je een prijsanalyse

Op de Prijsanalyse-pagina zie je een prijsschuifbalk en die helpt je om, op basis van uitgebreide informatie, een relevante prijsanalyse te doen. Daarmee kun je de beste prijsstelling bepalen. Als je de prijs aan de hand van de balk aanpast, krijg je namelijk meteen te zien wat de bijbehorende opbrengst is en wat de bol.com kosten zijn. In deze berekening is de bemiddelingsbijdrage of een eventuele verlaging hiervan al meegenomen, maar kosten die je eventueel maakt voor Logistiek via bol.com nog niet. Daarnaast kun je je eigen kosten invoeren, zodat deze direct verwerkt worden in de berekening van je opbrengst.

En is een verlaagde bemiddelingsbijdrage mogelijk voor jouw artikelen? Ook dan kun je de verkoopprijs hier dus meteen op aanpassen.

Hoe bepaal je een goede prijs?

Om interessant te blijven voor de klant, is het belangrijk dat artikelen worden aangeboden tegen een goede en marktconforme prijs. Of dit voor jouw artikelen zo is, kun je zien aan de hand van de sterren boven de prijsschuifbalk:

  • 5 donkergroene sterren: heel scherp geprijsd
  • 4 lichtgroene sterren: scherp geprijsd
  • 3 oranje sterren: marktconform geprijsd
  • 2 donkeroranje sterren: niet marktconform geprijsd
  • 1 rode ster: boven relevante marktprijs

Voor elk van bovenstaande categorieën geldt dat er een marge is waarbinnen je prijs dit aantal sterren krijgt.

Een schatting van het aantal verkopen

Bij de prijsanalyse is het ook mogelijk een schatting te maken van het totaal aantal stuks dat je van het betreffende artikelen kan verkopen, in de komende 28 dagen. Ook wordt daarbij inzichtelijk welke omzet en opbrengst dat zou opleveren.

De schatting is het meest uitgebreid wanneer je van dit artikel in de afgelopen 28 dagen twee stuks of meer verkocht hebt. Heb je in dat tijdbestek minder dan twee stuks van het betreffende artikel verkocht, dan wordt er alleen een voorspelling gedaan van het aantal verwachte verkopen – zonder een schatting van omzet en opbrengst.

Let wel, de geschatte verkopen gelden voor het gehele bol.com winkelplatform en zijn dus niet verkoperspecifiek. De schattingen zijn dan ook bedoeld als extra inzicht en bieden helaas geen garantie – er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Hoe kun je meerdere prijzen tegelijk aanpassen?

Wil je in één keer de prijs van meerdere artikelen tegelijk aanpassen? Dat kan, in het bulk prijsanalysescherm. Hier kom je terecht na het selecteren van meerdere artikelen via de Mijn aanbod-pagina.

Net als in het normale prijsanalysescherm wordt op deze pagina de informatie getoond die je helpt bij het bepalen van een goede prijs. Gezien het grotere aantal artikelen is deze informatie wel iets beknopter. Ben je benieuwd naar de uitgebreidere informatie van een bepaald artikel? Voor meer details kun je op elk moment het normale prijsanalysescherm raadplegen vanuit het bulk scherm.

Billie

Welkom!

Leuk dat je benieuwd bent naar meer informatie over verkopen via bol.com! Ben je al partner? Verberg dan dit bericht. Ben je geïnteresseerd om partner te worden? Dan vertellen we je graag meer, zodat je aan de slag kunt met een eigen verkoopaccount!