Verkopen in België


Ook de Belgische klant winkelt bij bol.com. Door jouw assortiment ook in België aan te bieden bereik je 1,5 miljoen extra klanten. Een mooie kans voor jou! De meeste informatie over verkopen via bol.com is gelijk voor Belgische en Nederlandse ondernemers. Echter, er zijn ook verschillen om rekening mee te houden.

We hebben 8 praktische tips op een rij gezet voor de verkoop in België:

1. Verzending

Kies de juiste verzendpartij om je leverbelofte waar te kunnen maken. De mogelijkheden van distributeurs kunnen afwijken in Nederland en België. Zo streeft bpost binnen België naar “op werkdagen voor 16.00u ingeleverd is de volgende dag in huis”, maar voor zendingen van België naar Nederland geldt dit niet. DPD heeft altijd 1 à 2 dagen nodig om het pakket af te leveren. Ook kunnen de kosten voor verzendingen hoger zijn. Mocht je je verkoopprijs hierop aan willen passen, dan raden we je een apart account aan voor de verkoop in België.

Een aantal verschillen:

  • Brievenbuspakje; Een brievenbuspakje mag maximaal 2 kg wegen. De maximale maten van een brievenbuspakje in België zijn 35 x 23 x 3 cm.
  • com verzendzegel; bol.com biedt voor verzendingen binnen en naar België zegels aan van bpost en DPD vanaf €3,50 (excl. btw).
  • De retourzegel van de bol.com retourservice kost in België altijd €1,99.

Logistiek via bol.com; XS artikelen naar België hebben een toeslag van €0.80 (excl. btw).

2. Retouradres

Het is niet mogelijk om in een Belgisch verkoopaccount een Nederlands postbus of antwoordnummer te gebruiken.

3. Wetgeving

De belangrijkste regels voor webwinkels, zoals de Wet Kopen op Afstand, behoren tot de Europese Regelgeving en zijn dus gelijk voor zowel Nederland als België.

4. Geschikt assortiment

Je kunt artikelen aanbieden binnen de bestaande categorieën bij bol.com. Echter, dient het door jou aangeboden assortiment wel te voldoen aan de Belgische wet- en regelgeving. En er zijn verschillen tussen de Belgische en Nederlandse wet- en regelgeving.

Bijvoorbeeld: in België is de wetgeving omtrent de verkoop van medicijnen en supplementen anders. Het Belgische FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) houdt strikt toezicht op wat wel en niet online verkocht kan worden. Daarom zijn de meeste artikelen in deze categorie uitgesloten van verkoop in België.

Tip

Maak een apart account aan voor de artikelen uit jouw assortiment die wel in Nederland, maar niet in België verkocht mogen worden.

5. Andere consumenten, andere voorkeuren

Belgen hebben andere wensen en voorkeuren hebben dan in Nederlanders. Experimenteer met en leer van je assortiment. Zo kun je kennis opdoen van de Belgische behoeften, bijvoorbeeld door retourpercentages te vergelijken per land waardoor je snel door hebt mocht je en veel hogere retour hebben op een artikelgroep in België.

Een voorbeeld over de verkoop van bedden:

  • In België zal je veel minder snel een bed van 2.10 m verkopen, omdat Belgen minder groot zijn.
  • De bedden in Nederland hebben vaak ladekasten en geen aparte kast. In België zal je juist bedden zonder ladekasten onder het bed vinden en een aparte kast aangezien de kamers gemiddeld groter zijn.

6. Vlaamse content

De Vlaamse en Nederlandse taal lijkt op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Op de website kun je rechts bovenin kiezen voor België of Nederland. Afhankelijk van deze landskeuze worden acties getoond, zoals de jaarlijkse kortingsperiode ‘Solden’ die in België populair is. Ook wordt Vlaamse content getoond, zoals Microgolfovens in plaats van Magnetrons.

7. Drempelbedrag voor buitenlandse verkopers in België

Binnen de EU gelden zogenaamde drempelbedragen voor export. Voor België ligt dit bedrag op €35.000 per jaar. Kom je met jouw verkopen in België uit boven dit drempelbedrag? Dan heb je een Belgisch btw-nummer nodig en moet je het Belgische btw-tarief gaan hanteren (voor de meeste producten is dit 21%).

8. Intracommunautaire levering

Voor grensoverschrijdende verkopen gelden afwijkende btw-regels, de zogenaamde intracommunautaire leveringen, met betrekking tot verkopen aan zakelijke klanten en ‘afstandsverkopen’ met betrekking tot verkopen aan particuliere klanten.

Voor zakelijke klanten is het alleen mogelijk om bestellingen te plaatsen bij verkopers uit hetzelfde land (zo bestelt een Belgische zakelijke klant bij een Belgische verkoper). Dit heeft te maken met de intracommunautaire levering die anders plaats zou vinden. Het bestellen van artikelen bij verkopers in een ander land is wel mogelijk met een particulier account. Klanten ontvangen van bol.com enkel een betaaloverzicht met de verkoopprijs. Indien er behoefte is aan een btw factuur nemen klanten (via de klantenservice) contact op met jou.

Lees hier meer informatie over intracommunautaire leveringen voor Belgische verkopers:
https://www.belgium.be/nl/belastingen/btw/toepassingsgebied/

9. Verkoopprijzen en berekening van de Relevante Marktprijs (RMP)

Bol.com heeft een prijsbeleid waarbij artikelen niet boven een Relevante Marktprijs mogen worden aangeboden. Momenteel berekenen we de relevante marktprijs op basis van verkoopprijzen die gangbaar zijn op de Nederlandse markt. Deze prijzen komen in de meeste gevallen overeen met de Belgische markt.

Billie

Welkom als verkoper bij bol.com!

Leuk dat je een verkoopaccount hebt aangemaakt bij bol.com! We laten je graag kort kennismaken met verkopen via bol.com, zodat je zo snel mogelijk je 1e artikelen kunt verkopen. Veel succes!