Servicenormen


We werken dagelijks aan de beste winkel voor onze klanten en verkopers. Bol.com staat bekend om haar hoge kwaliteit en wij merken dat veel van onze verkopers daar ook hard aan meewerken. Goede verkopers mogen dan ook niet de dupe worden van slecht presterende verkopers. Om de kwaliteit van bol.com en haar verkooppartners te waarborgen, hanteren we servicenormen waarop we onze verkopers monitoren en aanspreken. Op de ‘Prestaties’-pagina in je verkoopaccount kun je precies zien hoe je scoort op de servicenormen.

De servicenormen


Als je voldoet aan de servicenormen, is de kwaliteit van je operationele processen gewaarborgd. Dit is een voorwaarde om kans te maken op een positie in het koopblok.

Wanneer word je door bol.com aangesproken?

Wanneer je een week niet voldoet aan onderstaande 2 normen, dan sturen we je een e-mail:

  • Verkoper annuleringen en/of
  • Op tijd geleverd

Vanaf de eerste keer dat je niet aan een of meerdere servicenormen voldoet gaat een periode van 24 weken in. In deze 24 weken tellen we de weken waarbij je niet aan een servicenorm hebt kunnen voldoen bij elkaar op. Je mag in deze 24 weken maximaal 6 keer onder de norm presteren:

  • 1-4 keer: De eerste vier weken waarin je niet voldoet aan de servicenorm, ontvang je een mail zonder verdere consequenties. Tijdens deze periode kan het zijn dat je geen kans maakt op een positie in het koopblok. Lees hier meer over deze verkooppositie.
  • 5 keer: Bij de vijfde keer gaan we over tot een tijdelijke sluiting van je winkel en verzoeken we je om een verbeterplan te schrijven. Aan de hand van dit plan kijken we samen hoe we jouw prestaties kunnen verbeteren. Als we verwachten dat jouw verbeterplan leidt tot betere prestaties, heropenen we je winkel en kan je weer verkopen op bol.com.

Download hier het verbeterplan

Verbeterplan downloaden

Stuur het ingevulde verbeterplan terug naar verkoper-prestaties@bol.com.

  • 6 keer: De zesde week dat je niet voldoet aan de servicenorm krijg je een laatste kans om je prestaties te verbeteren.
  • 7 keer: Bij de zevende keer dat je niet voldoet aan de servicenorm, wordt je verkoopaccount definitief gesloten. Je bent dan volledig geblokkeerd en kunt niet meer inloggen in je verkoopaccount. Ook zijn de artikelen niet meer zichtbaar op bol.com.

Zijn je prestaties gedurende het verbetertraject van 24 weken voldoende dan eindigt het traject automatisch. Het verbetertraject start opnieuw zodra je weer onder de servicenorm presteert.


Vragen over je score(s) op servicenormen?

Neem dan contact op met onze partnerservice via zakelijkverkopen@bol.com. 

Veelgestelde vragen

Hoe worden de cijfers berekend?

Ik zie een groen vinkje, maar ik sta niet bovenaan in het koopblok. Hoe kan dit?

Worden mijn bestellingen via Logistiek via bol.com meegerekend?

Hoe wordt er precies rekening gehouden met incidenten?

Welke klanten krijgen een e-mail over de afleverbevestiging?

Billie

Welkom als verkoper bij bol.com!

Leuk dat je een verkoopaccount hebt aangemaakt bij bol.com! We laten je graag kort kennismaken met verkopen via bol.com, zodat je zo snel mogelijk je 1e artikelen kunt verkopen. Veel succes!