Tips voor de feestdagen


Voor bol.com en alle partners is de drukste periode aangebroken. Samen zorgen we ervoor dat deze periode een succes wordt. Daarom hier een aantal tips & tricks over hoe jij je zo goed mogelijk kunt voorbereiden om het maximale uit de feestdagen te halen.

Ga je op vakantie tijdens deze piekperiode, lopen de bestellingen harder dan je aankunt of zijn is er een andere reden om je winkel (tijdelijk) te sluiten? Lees in het artikel, ‘Winkel tijdelijk sluiten’, hoe dit werkt. Let wel: het duurt maximaal 24 uur voordat dit verwerkt is. In die periode kunnen dus nog bestellingen worden geplaatst.

Productinformatie

Goede productinformatie leidt tot betere zoekresultaten, minder retouren en dus meer conversie. We hebben een aantal tips onder elkaar gezet:

Zorg dat er tenminste is voldaan aan de verplichte, minimale productinformatie; een EAN-code, eventuele merknaam, afbeelding, titel, beschrijving en specificaties. Lees dit artikel, ‘Kwaliteit van productinformatie’, voor meer informatie.

 • Afbeeldingen
  Zorg voor passende en duidelijke afbeeldingen bij je artikelen. Dit is een van de belangrijkste informatiebronnen voor de klant en is daardoor vaak doorslaggevend voor een aankoop. Concreet; mocht je sfeerafbeeldingen, afbeeldingen van verschillende kanten/hoeken, detail afbeeldingen of perspectief afbeeldingen toe kunnen voegen (waardoor bijvoorbeeld een maat duidelijk is) doe dit dan.
 • Titel
  Controleer je titel op de algemene titelopbouw: [Merk] [Productnaam] – [Producttype] – [Belangrijke specificatie 1] – ]Belangrijke specificatie 2] – [Kleur].
 • Attributen
  Check de kwaliteit van je productinformatie; zorg dat je zoveel mogelijk van de productinformatievelden hebt ingevuld. De informatie die je hier invult kun je zien als een antwoord op eventuele vragen van klanten. Ook worden deze velden gebruikt als filter en zoekwoord, waardoor de vindbaarheid van je artikelen toeneemt. Erg belangrijk dus!
 • Productfamilies
  Ook het aanmaken van productfamilies heeft (positieve) invloed op de conversie. Dit is bijvoorbeeld mogelijk voor artikelen die in meerdere maten of kleuren beschikbaar zijn. Hier lees je daar meer over.
 • SEO
  Bovenop het aanscherpen van de productinformatie die bol.com uitvraagt, zijn er nog andere zaken die je kunt overwegen om je conversie te verhogen. Bijvoorbeeld het integreren van SEO in de productbeschrijving zodat je artikelen beter vindbaar zijn via Google.

Ben je al bekend met Logistiek via bol.com? Je kunt je totale fulfilment uitbesteden voor de bestellingen die je via bol.com ontvangt. Neem voor meer informatie contact met ons op via aanmeldenlvb@bol.com of +31(0)88 7125 001.

Voorraad en levertijd

Een accurate voorraad en levertijd zijn zeer belangrijk tijdens de feestdagenperiode.

 • De hoeveelheid bestellingen neemt toe tijdens de feestdagen: heb je voldoende voorraad liggen? Zijn er al artikelen uitverkocht? Zorg dat je aanbod en voorraad actueel zijn. Hiermee voorkom je teleurgestelde klanten en annuleringen.
 • Klanten verwachten jouw artikel(en) op de aangegeven dag. Daarom raden we je aan om bij het opgeven van je levertijd rekening te houden met de tijd die je zelf kwijt bent om je bestelling gereed te maken en de tijd die je bezorgdienst nodig heeft om het pakketje te leveren. Zo zorg je voor een realistische leverbelofte.
 • Weet je niet zeker of je je leverbelofte kunt nakomen? Kies er dan voor om de levertijd op voorhand wat ruimer in te steller. Ook kun je artikelen (tijdelijk) uit je aanbod halen wanneer de levertijd wisselvallig kan zijn.
 • Uit ervaringen van andere partners is gebleken dat het verruimen van je levertijd naar onder andere de maandag-, zondag- of avondlevering leidt tot meer conversie. Hier lees je meer over de mogelijkheden.

Door de juiste mix tussen een goede levertijd, prijs en kwaliteit te vinden, verhoog je jouw kansen op de plek in het koopblok. Deze mix kan per productgroep verschillen, omdat het meest relevante aanbod voor de klant altijd in het koopblok staat.

De beste verkooppositie

Het aantal kliks op je artikelen vergroten doe je door de beste verkooppositie te bekleden; dankzij de positie in het koopblok, komt jouw artikel direct in het winkelmandje van de klant terecht. Een aantal tips om meer kans te maken:

Bol.com heeft altijd het koopblok bij productcategorieën Muziek en Dvd, en bij een groot deel van de artikelen binnen productcategorie Boeken. Voor alle andere productcategorieën geldt dat de partner met het meest relevante aanbod voor de klant deze plek bezit.

 • Check je servicenormen: hoe scoor je op factoren als Annuleringen, Retouren en Op tijd geleverd? Kun je dit nog verbeteren? Dit kun je doen met de rapportages die je kunt downloaden in je verkoopaccount.
 • Je beoordelingscijfer is een belangrijk onderdeel van de servicenormen die de beste verkooppositie Klantvragen zullen zeker tijdens de feestdagen toenemen. Zorg er dan ook voor dat je goed bereikbaar bent om deze te kunnen beantwoorden. Hier lees je hoe je dat kunt doen.
Billie

Welkom als verkoper bij bol.com!

Leuk dat je een verkoopaccount hebt aangemaakt bij bol.com! We laten je graag kort kennismaken met verkopen via bol.com, zodat je zo snel mogelijk je 1e artikelen kunt verkopen. Veel succes!