Retourmelding


Het retourproces is een belangrijk onderdeel van de customer journey. Klanten hebben bij een online aankoop een vastgestelde retourtermijn van minimaal 14 dagen na ontvangst van het (laatste artikel uit) de bestelling en verwachten binnen die periode ook dat hun retourmelding wordt goedgekeurd. Zodra je een retourmelding ontvangt dien je deze binnen 21 dagen te behandelen in je verkoopaccount. Mocht je vragen hebben over de (staat van) een geretourneerd artikel, dan kun je direct contact opnemen met de klant of onze partnerservice.

 

Let op:

Na 21 dagen wordt de retourmelding automatisch goedgekeurd. Je krijgt dan niet uitbetaald voor de bestelling en de klant ontvangt het aankoopbedrag retour.

Zo behandel je een retourmelding:

1

Stap 1

Zodra een klant een bestelling retour heeft aangemeld, ontvang je hiervan een bevestiging per e-mail en zie je de retour onder de tab ‘Bestellingen’ in je verkoopaccount. De klant ontvangt de retourinstructies die jij hebt opgegeven.

2

Stap 2

Gerekend vanaf de datum dat de retour is aangemeld, heeft de klant maximaal 30 dagen om de retourzending op te sturen.

3

Stap 3

Om de retour te behandelen, klik je op de knop ‘Behandelen’. Je hebt dan de keuze uit vier opties. De opties hebben allemaal een ander effect op de betaling, let daarop bij je keuze:

Screenshot Omschrijving


Retour goed ontvangen
Bol.com betaalt de klant terug. Jij ontvangt geen uitbetaling en hoeft geen bemiddelingsbijdrage te betalen.
Artikel ruilen of repareren
Kun je het artikel repareren of wil een klant het ruilen? Neem dan altijd eerst contact op met de klant.Een klant krijgt bij deze optie geen geld terug en jij wordt wel uitbetaald.
Artikel voldoet niet aan retourvoorwaarden
Komt een artikel beschadigd, gebruikt of incompleet bij je terug? Neem dan altijd eerst contact op met de klant. Een klant krijgt bij deze optie geen geld terug en jij wordt wel uitbetaald. Vind je een (gedeeltelijke) terugbetaling redelijk? Regel dit dan direct met de klant. Bij het afwijzen van een retour dien je het artikel op eigen rekening terug te sturen naar de klant.
Klant houdt artikel alsnog
Om te controleren of de klant het artikel inderdaad houdt en het artikel niet verloren is geraakt in de post, is het slim om nog even contact op te nemen met de klant.Een klant krijgt bij deze optie geen geld terug en jij wordt wel uitbetaald.

Let op:

Heb je één van de opties gekozen dan is dit niet meer te wijzigen. Een verkeerde optie gekozen? Neem dan contact op met onze partnerservice.

Meerdere artikelen retour

Als een klant meerdere exemplaren van een artikel bij je bestelt, dan kan het voorkomen dat hij een deel wil retourneren. In zijn koopaccount moet de klant de hele bestelling aanmelden als retour. Daarna kan hij het aantal stuks aangeven dat hij wil retourneren.

Op het moment dat jij de artikelen retour ontvangt en in behandeling neemt, kun je ook het aantal artikelen aangeven dat is teruggestuurd. Dit kun je invullen bij de vraag ‘Hoeveel artikelen heeft u retour ontvangen?’.

Het doorgegeven aantal kan later niet meer gewijzigd worden. Mocht je hier wel aanpassingen in wensen, dan kan je contact opnemen met onze partnerservice.

Als je het juiste aantal invoert, krijgt de klant het juiste bedrag terugbetaald. Daarnaast wordt jij uitbetaald voor het aantal artikelen dat de klant heeft gehouden.

Ophaalservice

Gratis retourneren voor klanten is bij ons verplicht met uitsluiting van grote artikelen. Indien de klant je artikelen retour wilt sturen, kun je in je retourvoorwaarden aangeven dat ze middels een ophaalservice geretourneerd moeten worden. Deze kosten moet je ook aan de klant laten zien indien er grote artikelen geretourneerd moeten worden.
Let op! Wil de klant de kosten voor het retourneren niet betalen? Kom de klant hier dan in tegemoet. Indien je dit niet wilt zijn de kosten voor de klant.

Veelgestelde vragen

Wat doe ik als ik een retour nog niet heb ontvangen?

Billie

Welkom als verkoper bij bol.com!

Leuk dat je een verkoopaccount hebt aangemaakt bij bol.com! We laten je graag kort kennismaken met verkopen via bol.com, zodat je zo snel mogelijk je 1e artikelen kunt verkopen. Veel succes!